Jdi na obsah Jdi na menu
 


Holandský řízek

25. 11. 2018

Suroviny

600 g mletého vepřového boku (libový bez kůže)
 
300 g nahrubo strouhaného sýru (Eidam,Gouda,Ementál)
 
1 syrové vejce
 
250 ml sladké smetany na vaření
 
muškátový oříšek
 
sůl
 
vejce
 
hladká mouka
 
strouhanka

Postup přípravy receptu

  1. Mleté vepřové maso osolíme, ochutíme dle potřeby nastrouhaným muškátovým oříškem, kterým nešetříme a poctivě do masa vmícháme smetanu a syrové vejce. Jakmile se směs spojí v celistvou světlou hmotu, dáme odpočinout do chladu, na cca jednu hodinu.

  2. Poté nastrouháme na hrubém struhadle sýr a jen spojíme s masovou směsí. Z hotové směsi tvoříme stejně velké koule, které poté v dlani tvarujeme do oválu a uprostřed hranou ruky uděláme po celé délce rýhu, a to proto, aby se řízek při smažení uprostřed neměl tendenci nafukovat a zůstal tak po celé ploše stejně vysoký.

  3. Takto připravené mleté řízky obalujeme postupně v hladké mouce, rozšlehaném vejci a jemně prosáté domácí strouhance.

  4. Smažíme ve vyšší vrstvě dobře rozpáleného oleje a podáváme nejlépe s bramborovou kaší a tatarskou omáčkou.